HELMILOISTEEN KENNEL

Cavalier kingcharlesinspanieli 

-koirien kuninkaallinen-

Erittäin pienimuotoista cavalierien kasvatusta kotioloissa, lapsiperheessä.

 

Cavalier rotuna

Cavalier kingcharlesinspanieli on yleisvaikutelmaltaan iloinen kääpiöspanieli. Sen olemuksen tulee huokua elämäniloa, vauhdikkuutta ja lempeyttä. Temperamentti näkyy ilosta liikkua ja hännän alituisena heilumisena ja uteliaisuutena ulkomaailmaa ja ihmisiä kohtaan. Terverakenteinen cavalier liikkuu vapain askelin hännän heiluessa selkälinjan jatkeena. Myös suurettummat silmät ja lempeä ilme kuuluvatsen pitkien korvakarvojen kehystämille kasvoille olennaisesti. Hyväksytyt neljä värimuunnosta ovat blenheim, tricolour, ruby ja black & tan.

Cavalier kingcharlesinspanieli on seurakoira ja sopii monipuoliseksi harrastuskoiraksi sekä lemmikiksi. Luonteeltaan se on lempeä ja avoin,
eikä se saa olla aggressiivinen, arka tai hermostunut. Cavalierin turkin karvanlaatu on pitkä ja silkkinen. Turkki on kuitenkin suhteellisen helppohoitoinen ja usein riittää, kun sen harjaa huolellisesti läpi yhdestä kahteen kertaan viikossa. Turkin voi pestä aina kun se tuntuu likaiselta. Cavalier ei ole trimmattava rotu.
Rotumääritelmän mukaan ainoat mitat, joita cavalierille annetaan
ovat kuonon pituus (n. 3,8 cm) sekä paino, jonka tulisi olla 5,4-8,2 kilon välillä, mutta käytännössä cavalierit painavat hieman enemmän. Säkäkorkeutta ei ole mainittu, mutta käytännössä se on n. 30-35cm. Cavalier on kauttaaltaan erittäin sopusuhtainen koira.

 

Rodun terveys

Cavalierin keskimääräinen elinikä on n. 10 vuotta, mutta koiran pysyessä terveenä voi cavalier elää parhaimmassa tapauksessa yli 16 vuotta vanhaksi. Perinnöllisten sairauksien ehkäisemiseksi jalostukseen käytettäviltä koirilta tutkitaan sydän, silmät ja polvet, joiden osalta cavalier kuuluu PEVISA-ohjelmaan (Suomen Kennelliiton perinnöllisten vikojen ja sairauksien vastustamisohjelma).

Suurin huomio on kiinnitetty sydänkuuntelututkimuksiin, sillä rodussa esiintyy perinnöllistä sydänvikaa.Edellä mainittujen lisäksi cavaliereja tutkitaan magneettikuvauksella chiarimaisen epämuodostuman ja syringomyelian toteamiseksi sekä geenitesteillä episodic falling syndrome -nimisen sairauden sekä kuivasilmäisyyden ja kiharakarvaisuuden esiintymisen kartoittamiseksi.
Syringomyelia vakavana sairautena on otettu mukaan myös
Suomen Cavalier Kingcharlesinspanieliyhdistyksen jalostuksen ohjesääntöön, jossa hyväksyttävältä yhdistelmältä vaaditaan
tietyt kriteerit täyttävät maneettikuvauslausunnot.
Yksityiskohtaisempaa tietoa terveysasioista ja jalostuksen
ohjesäännöstä löytyy yhdistyksen kotisivuilta.

https://cavalieryhdistys.com/

Pentua hankittaessa on tärkeää kiinnittää huomioita
vanhempien ja mahdollisesti myös isovanhempien terveystuloksiin. Kaikki viralliset terveystutkimustulokset ovat nähtävissä
Suomen Kennelliiton ylläpitämässä sähköisessä KoiraNet -jalostustietojärjestelmässä. 

https://jalostus.kennelliitto.fi/

Yhdistyksen jalostustoimikunta tiedottaa
yhdistyksen kotisivuilla kaikista jalostusohjesäännön täyttävistä jalostusyhdistelmistitä.

 

 

Kenelle Cavalier sopii?

Cavalier sopii niille, jotka haluavat pienikokoisen, kaikille yhtä ystävällisen, reippaan ja erittäin seurallisen, alati häntäänsä heiluttavan koiran. Cavalierin ehdottomat plussat ovat sen lempeä luonne ja seurallisuus. Cavalier sopeutuu helposti perheeseen kuin perheeseen. Cavalier sopii yhtä hyvin lapsiperheeseen kuin varttuneemman väen seuraksi, lenkkikaveriksi, sylinlämmittäjäksi ja harrastuskaveriksi, kerrostaloon kaupungissa tai omakotitaloon maaseudulla. Kaikki käy, kunhan cavalier vain saa olla ihmisten seurassa!

~Cavalier on suuri koira pienessä pakkauksessa~